МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ

На 17-ти февруари, от 14:00 – 19:30 часа, в Европейския парламент ще се проведе публично изслушване на първата успяла да събере достатъчно подписи Европейска гражданска инициатива - “Водата е човешко право”. Изслушването може да бъде проследено онлайн .

На 28 януари 2014 г. приключи гласуването за водещи зелени европейски кандидати. Ска Келър (Германия) и Жозе Бове (Франция) бяха избрани да водят листата на Европейската зелена партия в предстоящите Европейски парламентарни избори. Двамата са победители в първия по рода си отворен онлайн процес - зелен вот. Ска Келър и Жозе Бове ще бъдат водачите на третата Общоевропейска зелена кампания, която ще ни обедини в разпространението на посланието, че ние можем и ще донесем промяната, от която така отчаяно се нуждае Европейският съюз.

От 09-11 ноември, в Атина, се проведе Есенния съвет на Европейската зелена партия, на който бе избран нов Изпълнителен комитет, дискутирана бе икономическата криза и други актуални тематики.

На 8 ноември, ден преди официалното започване на Есенния съвет на ЕЗП, се състоя среща на Зелената Балканската мрежа, на която представителите на различни зелени партии в региона обмениха информация за дейностите, по-които работят. Основен акцент на срещата бе поставен върху минната индустрия на Балканите и пагубното й влияние върху природата, особено при използването на цианид при злато-добивната дейност. През последните години златните мини на Балканите увеличават своя брой, а злато-добивните компании използват икономическата криза като оправдание за намаляване на съществувашите регулации върху минните дейности и пренебрегване на околната среда. С гласуването по-късно на резолюзия „Балканската златна треска през 2012 година – трагедия в производството”, Европейските зелени показаха своята позиция пред европейските институции, че трябва незабавно да се въведат регулиращи мерки в тази насока, да се спре използването на цианид в злато-добивната индустрия, да се въведат изменения на съществуващото законодателство относно управлението на отпадъците от миннодобивните индустрии и др.

Поредна атака срещу правовия ред в една държава-членка на ЕС!

Становище на Европейските Зелени

По един скандален начин днес правителственото мнозинство в българския парламент избра Делян Пеевски - спорен медиен предприемач и политик - за шеф на ДАНС, чиито правомощия бяха засилени. Тази стъпка, която бе включена в дневния ред на парламента без предизвестие от социалистическия министър-председател, поражда сериозни съмнения по отношение спазването на демократичните и правовите принципи от новото правителство.

Във връзка с това говорителят по конституционните въпроси на Зелените в Европейския парламент Гералд Хефнер каза следното: 

„С избора на Пеевски новото правителствено мнозинство създаде една безпрецедентна и взривоопасна концентрация на власт. Дори само разширените правомощия на преструктурираната служба, която той трябва да ръководи, ме притесняват изключително много. Но да се повери такава власт на един така или иначе влиятелен медиен магнат, който беше принуден да се откаже от правителствен пост в миналото заради подозрения в изнудване, и който по всяка вероятност е замесен в многобройни, неразкрити корупционни афери, свидетелства крещящо неразбиране за това какво е „върховенство на закона". 

В една демократична страна въпросите, свързани с националната сигурност и контрола върху тайните служби, са сред най-деликатните. Отговорност може да бъде възлагана единствено на хора, които без никакви съмнения се подчиняват на принципите на правовата държава и чиято "независимост" не е мъгляво обвита в икономически интереси и политическа дейност. Явно е, че Г-н Пеевски, който вече е заплашвал политици от опозицията, не отговаря на тези критерии."

Ребека Хармс, председател на Групата на зелените в Европейския парламент, допълва:

"Изборът на Пеевски е неприемлив; това показват и масовите спонтанни протести на хората в България, към които се присъединиха и представители на управляващата коалиция. Съветвам правителството да вземе тези протести на сериозно и чрез бърза корекция на избора си за ръководител на тайните служби да възвърне доверието в правителството и политическите институции, преди кризата на доверието да е ескалирала". 

Сега Европейският съюз си има още едно "проблемно дете" що се отнася до спазването на основните демократични ценности. Съюзът трябва да си създаде правила и инструменти, с които да може да гарантира основните ценности в страните-членки".

Между 8 и 11 ноември, в Атина бе проведен Съвет на Европейската зелена партия (ЕЗП). Освен множеството въпроси, засягащи важни проблеми в развитието на Европа, Съветът се спря и на състоянието на зеленото политическо пространство в България. Повод за това бе внесеното от ПП "Зелените" искане до Съвета да повиши статута на ПП "Зелените" от кандидат-член на ЕЗП в пълноправен член. 

От своя страна Зелената партия внесе предложение за стартиране процедура за изключване на ПП "Зелените" от редиците на ЕЗП. Основание за това предложение бе многогодишната безпрецедентна клеветническа кампания на ПП "Зелените" срещу Зелената партия, опитите за саботиране на предизборните й кампании, както и цялостната и дейност в посока на разединение зеленото политическо пространство в България (целият документ на http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&;view=article&id=8954%3A2012-11-14-20-05-48&catid=82&Itemid=229&lang=bg).

Подкатегории