Българската делегация бе представена от Александър Каракачанов, Трифон Грудев, Банита Фидьова, Горица Кръстанова и Огнян Ковачев.
В първия ден на Конгреса бяха проведени работни срещи по интереси, като сериозно внимание бе обърнато на отношенията с Русия и по-конкретно енергийната зависимост и газовата криза в региона.
Официалното откриване на Конгреса се проведе в пленарната зала на Европейкия парламент, съпроводен от голям медиен интерес. Водещите на откриването пожелаха за следващия мандат на Парламента, Групата на Зелените да извоюва още повече места и изразиха увереност, че новите страни - членки ще допринесат за популяризирането на зелената идея, с общи усилия и обща европейска кампания преди изборите на 7-9 Юни 2009 г.
Вторият ден на Конгреса бе посветен основно на общата кампания за изборите, като бяха представени символите - лого, уеб сайт, печатни материали и плакати. След сериозна дискусия и множество предложения за промени и допълвания, бе приет Манифеста на ЕЗП за предстоящите избори. Пламенна реч на съпредседателя на Групата на Зелените в Европарламента - Даниел Кон Бендит зареди препълнената зала с оптимизъм и желание за работа за една наистина успешна кампания 70 дни преди изборния ден.
На третия, заключителен, ден от Конгреса бяха обсъдени и приети няколко резолюции, както и основните документи, свързани с предстоящите избори.