ПУБЛИКАЦИИ В ПРЕСАТА

Бившият столичен кмет Александър Каракачанов: "При Софиянски се крадеше нагло, днес – по-елегантно"

 Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”

Александър Каракачанов е роден на 11 септември 1960 г. в София. Завършва философия и макроикономика. Доцент, преподавател в Софийския университет. Един от основателите на Клуба за гласност и преустройство, съучредител на Комитета за защита на Русе. Учредител на Екогласност, създадена в неговия апартамент на 11 април 1989 г. Учредител и председател на Зелената партия. Първият кмет на София след 10 ноември 1989 г., в периода 1990-1991 г. Депутат в 38-то Народно събрание (1997-2001) от Зелената партия.

- Вие бяхте първият кмет на София след 10 ноември 1989 г., как оценявате сегашното управление на града?

- Оттогава има известно подобрение, макар и частично. Може би намаля корупционният натиск върху територията на София. По времето на Софиянски имаше бум на незаконни строежи. Поне една трета от Южния парк беше орязана и застроена по най-нагъл начин. Цялата Южна дъга беше застроена и след това трябваше да се изкупуват същите тези приватизирани преди това парцели. Сега по-малко хора идват да се оплакват, че искат да им отрежат градинката, за да строят блок. Но благодарение на това, че в София влязоха много европейски пари, се създаде впечатление, че сегашната й управа работи много добре. Лесно е с чужда пита да правиш помен. София има огромен потенциал, тъй като е единственият град, държава в държавата - в добрия смисъл на думата. Но биха могли да се направят много повече неща за обикновените хора. За богатия столичанин е направено достатъчно, но за редовия гражданин си остават проблемите с вътрешните комуникации в малките улици. Големият проблем на София е липсата на възможност за младежта да оползотворява свободното си време по разумен начин. Имаше Софияленд, който все пак предлагаше интересни неща: оказа се, че и това е далавера, за да вземат територията под него. После го закриха и сега се канят да строят някакъв комплекс, тъй като мястото е хубаво, практически е в Борисовата градина. София е град, в който не може да се спортува или пък това излиза скъпо. Докато Борисов беше кмет, имаше идея да се строят игрища, но тя заглъхна и те отидоха в частни ръце. За да играеш на такова игрище, трябва да платиш 45 лева за час. Кметството може да направи много неща, но явно има други приоритети. Липсва социална политика.

- Как оценявате новите архитектурни решения в столицата?

Научната общност установява все по-тясна връзка между честотата и интензивността на циклоните и затоплянето на планетата. Това показват различни изследвания, публикувани през последните месеци, отбелязва АФП.

НАСА, американската космическа агенция, чиито спътници са главният източник на информация за земния климат, пише на Интернет страницата си, че поради повишаването на температурата на повърхността на планетата "може да се зародят по-голям брой урагани и тропически бури и те да са много по-мощни".

Засушаването се превръща и в заплаха за съществуването на редица речни видове

Недостигът на вода се превръща в истинска глобална заплаха. Според експерти на ООН причина за задаващата се водна криза са не само климатичните промени и замърсяването, а и лошото управление. На тези теми беше посветен международният форум в Стокхолм "Световна седмица за водата" (20 - 26 август). В разискванията участваха 2500 учени, политици и експерти от 140 държави. Как в ежедневието си потребяваме вода от различни части на света?

Повишаването ще доведе небивала хуманитарна катастрофа и ще принуди милиони хора да напуснат домовете си, озовали се постепенно под водата

Нивото на световния океан може да се повиши с до два метра до края на века, предупредиха американски учени от университета в Колорадо. Проучените от тях сценарии включват разтапянето на ледените шапки на Гренландия, Антарктида, Северния полюс, повечето оставащи ледници, както и експанзията на океаните в следствие от покачващите се температури на водите.