Въпреки песимистичната прогноза, изчисленията показват, че все пак няма да се стигне до предсказвани по-рано апокалиптични покачвания на моретата с до шест метра. Ако се вгледате в начина, по който е устроен един ледник, не е реалистично да се смята, че може през този век да се стигне до по-голямо покачване на моретата от два метра, твърди Тад Пфефър от Института за арктически и алпийски изследвания към университета в Колорадо.
Истинската неизвестна в момента не е разтапянето на ледовете, а ефекта, който ще има върху нивото на световния океан попадането им във водата, докато все още цели, коментира Пфефър.
Учените работят върху метод за прогнозиране на глобалните последствия от затоплянето на климата, а покачването на нивата на моретата е един от най-сериозните и опасни, особено за райони от сушата с ниска надморска височина. Дори и най-лошият възможен сценарий да не се сбъдне, повишаването ще доведе небивала хуманитарна катастрофа и ще принуди милиони хора да напуснат домовете си, озовали се постепенно под водата.
Най-засегнати в това отношение Бангладеш и Китай, а в Европа сериозно ще пострадат исторически културни центрове като Венеция и Амстердам.
("Дневник" /Associated Press)