Представители от най-старата в България Зелена партия, която освен това е и пълноправен член на Европейската Зелена Партия, не бяха поканени при учредяването на  Инициативния комитет. Независимо от това, ние бяхме готови да почнем масово събиране на подписи чрез нашите структури. Разумно бе ,обаче,  да проведем среща с Инициативния комитет, за да конкретизираме и дадем официален израз на нашата подкрепа.  Вие обаче сериозно надценихте възможностите си  и сега трябва да поемете отговорността за провала на начинанието! В името на зелените идеи ние без колебание щяхме да се включим активно, ако не беше аргументацията на Борислав Сандов за вашия рязък отказ. За пореден път бяхме оклеветени и обвинени в„признаването на ядрената енергия за "зелена" и искане за разширяване на съществуващите ядрени мощности”. Питаме: къде са вашите доказателства? Покажете ги най-накрая! Но такива липсват!
   Трудно е при това положение да стимулираме нашите членове да събират подписи за хора, които систематично сипят хули!  ! Ами ако после ни бяхте обвинили, че събраните от нас подписи са "купени" или “фалшифицирани“, за да бъде провален Комитетът! Та това е напълно в  стила ви (вижwww.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8954%3A2012-11-14-20-05-48&catid=82&lang=en). Смятаме, че този стил е вече демодиран и е дошъл моментът, когато ПП “Зелените“ ще трябва да поемат курс към политически реализъм, което най-вече ще е от полза за налагането на зелените идеи в България.
   За съжаление, поведението,  което вие демонстрирате вече пета година, води само до ущърб  в развитието на зеленото политическо пространство в България. То няма да ви изведе до доминация в това пространство и до елиминиране на Зелената партия, която вие упорито настоявате да определяте като враг, а не като приятел и съмишленик. Единственото, което вие постигате на този етап е да намалявате шансовете за сформиране на реален зелен електорат и да увеличавате шансовете за обсебването на тези потенциални зелени гласоподаватели от други партии! Това вие постигнахте и сега, като лишихте зелените симпатизанти от  свои представители на кампанията преди Референдума, същото постигнахте и като отказахте да си сътрудничим на местните избори и да имаме общ представител в Столична община!
   Уважаемо ръководство, за пореден път Зелената партия ви протяга ръка и ви предлагаме да потърсим път за сътрудничество в интерес на общите идеи и на България!

НИС на ЗП
14.12.12 г.