На 11.12.2008 г. се състоя среща между представители на партия "Зелена партия/Българските зелени" (ЗП/БЗ) и партия Зелените (З). Срещата имаше информационен характер и в рамките й бяха задавани въпроси последователно и от двете страни.

Присъствали:

от “Зелена партия/Българските зелени”:                 от “Зелените”:
Александър Каракачанов                                        Андрей Ковачев
Илиян Матеев                                                           Христо Генев
Христофор Георгиев                                                Найден Чакъров
Петко Джуджев                                                        Боян Йоцов
Велина Чобанова                                                     Петко Ковачев
Огнян Ковачев                                                          Васил Къдринов
Велислав Христов                                                     Деница Петрова
Таня Карабелова
Горица Кръстанова
Витан Николов
Валентина Костова
Милица Андреева
Станислав Бояджиев
Марина Драгомирецкая
Гриша Григоров
Трифон Грудев
Банита Фидьова


1.
Въпрос на З:
Какъв е статутът на ЗП/БЗ спрямо управляващата коалиция?
Отговор от ЗП/БЗ: ЗП/БЗ е нов политически субект и няма отношение към каквито и да е коал fиции, в това число и Коалиция за България. Документи по този въпрос са документите от конгреса на нашата партия. Дали сме необходимата информация в Коалиция за България на заседание на коалицията и има протокол. Зелена партия влезе в коалиция с БСП, защото от големите съществуващи партии БСП идеологически беше най-близо до нас. След като Коалицията дойде на власт те погазиха не само зелените принципи, но и социалистическите. Много е трудно да се излезе с лице от управлението. Ако бяхме излезли в самото начало, щяха да ни обвинят, че сме обидени, защото не ни е дадена власт. Появата на новото зелено мислене на новите поколения ни даде куража да излезем от коалицията.

Въпрос на ЗП/БЗ: Много от представителите на "Зелените" преди да учредят партия стояха на позициите, че Зелената партия не трябва да участва в акции съвместно с НПО,  за да не се политизират техните мероприятия. Защо след създаването на "Зелените," същите лица се стараят постоянно да поставят името на партията си редом с НПО по повод различни мероприятия? Повечето ви акции са съвместни с НПО. Не е ли това политизация на НПО-тата?
Отговор от З: НПО-тата отдавна търсят форма за политическо представяне на зелените идеи. Партия Зелените откликва и отговаря на това търсене. Партията е създадена от много хора членуващи в НПО или граждански сдружения, но не ангажира самите тях, като отстоява позицията за тяхната независимост от партията, като неин естествен коректив за в бъдеще.

2.
Въпрос на З: Каква е позицията на ЗП/БЗ по въпроса с тоталитарните институции на социалистическата държава и тяхното наследство и по-специално проблема с отварянето на досиетата и на участието на хора, били членове на тайни държавни структури да са членове на партия и да заемат изборни длъжности?
Отговор от ЗП/БЗ: ЗП/БЗ са за отваряне на всички досиета, за да приключим веднъж за винаги с манипулациите по темата. Този въпрос се експлоатира от хора, които искат да манипулират обществото. Не е лош този, който е работил в структури, а този, който работейки в структурите, е тормозил хората. Ние не сме против хората, които са членували в ДС, много свестни хора са били принудени да го направят. Ние ги преценяваме по това, което са правили там.
При всички проверки от 1991 г. от страна на съответните органи, в Зелената партия не са били откиривани агенти на ДС. Единствено на последните избори за местни органи на властта през 2007 г. бяха открити двама, което е нищожна бройка по сравнение с повечето от другите партии, участници в изборите.

Въпрос от ЗП/БЗ: Считате ли за морално да се “клепа” Зелената партия в продължение на няк fолко години пред Партията на Европейските зелени, без тя да бъде  информирана,  за да може  да се защити?
Отговор на З: Визираните членове на "Зелените" застават зад думите си, които са казвали пред Партията на Европейските Зелени в лично качесто. Темите, по които са говорили за Зелена Партия, са свързани с грамотата от АЕЦ Козлудуй. В лицето на Зелената партия не се вижда активно политическо представителство на зелените идеи - подкрепата за АЕЦ Козлудуй. Липсва  зелена политика и като участие в управляващата коалиция. Дългогодишното еднолично управление и множеството напуснали членове със зелено поведение и мислене от ЗП. По отношение на "Зелена България" темите, които сме обсъждали с Европейските Зелени са за техните спонсори, за присвояването на НПО акции, за връзките с едър бизнес. Същите теми открито са били отдавна повдигани в лично качество и пред членовете на ЗП/БЗ и никога не са били крити.

Молба от ЗБ/БЗ: Когато представителите на "Зелените" си сменят отношението към ЗП/БЗ, да информират за това не само Партията на Европейските зелени, но и ЗБ/БЗ.

3.
Въпрос на З: Какво е отношението на ЗП/БЗ към изборните практики като: продажба на места в листите и цели листи (показателни примери Велинград, Кресна и др. с кметове и общински съветници, избрани с името на ЗП/БЗ, представляващи преди това други партии и/или бързо преминаващи в други такива след изборите), купуване на гласове.
Отговор от ЗП/БЗ: Няма изисквания в партийните листи да има само партийни членове. ЗП/БЗ  няма случаи на продажба на листи. Имали сме много добри попадения с издигнати непартийни кандидатури, като например тази на Тома Белев в изборите за Европейски парламент. Допускали сме и грешки с включването на отделни личности в листите. За нас е важно да се изчистим от неработещите-за-залените–идеи хора. Ще се радваме да ни помагате в това. За съжаление имаше НПО-та, които не бяха готови да се отзовават на поканите от наша страна и да излъчат техни представители в нашите листи. Те бяха стресирани от яростните нападки срещу нас от страна на Петко Ковачев.

Въпрос от ЗБ/БЗ: Какво е отношението ви към привличане на бизнеса към зелените идеи?
Отговор на З: В нашия устав има условия, че не си сътрудничим с бизнес, ощетяващ природата. По принцип ние сме готови да си сътрудничим с останалия бизнес по определени теми.

4.
Въпрос от З: И ние искаме да питаме за коалирането ви със съмнителния бизнес (например случая в град Несебър).
Отговор от ЗП/БЗ: Не сме се коалирали с никакъв бизнес в град Несебър и тези, които разпространяват такива слухове или лъжат, или не са погледнали регистрацията на коалицията, в която е участвала Зелената партия на последните местни избори! Тази коалиция беше - Зелена партия, НДСВ и ПП "Радикали" (на Бъкърджиев). Ние не крием, че за 19-годишната ни история е имало случаи на определени места в страната, където наши представители в местната власт да са били подлагани на натиск от този бизнес и да не са устоявали. Винаги щом сме имали такива доказателства, сме се разграничавали от тях. Дано на Зелените не се случват подобни неща.

Въпрос от ЗБ/БЗ: Какви са взаимоотношенията ви с И. Прокопиев?
Отговор от З: Никакви. Поддържаме контакти с журналисти от медиите на И. Прокопиев, но те не станаха членове на партията и органите й, позовавайки се на журналистическата си етика. А с част от медиите на И. Прокопиев имаме явно разминаване в позициите, например за използването на цианидни технологии.

5.
Въпрос от З: Кой помогна финансово на "Зелена България" в направената предизборна кампания и по-специално множеството скъпи билбордове по страната, за които в медиите излязоха статии от името на г-н Динков, че са от таен симпатизант?
Отговор на ЗП/БЗ: Спонсорът е нашият член Велизар Христов, който е собственик на билбордовете, седи тук, член е на управителните ни органи и е голем еколог по душа. Не сме оповестили името му, защото г-н Динков не беше изрично получил съгласието на г-н Христов да се оповестява неговото име. Ние защитаваме нашите спонсори от хората, които ползват всички средства, за да ликвидират конкуренцията си. Спазваме законите ни, но и пазим нашите спонсори, няма да оповестяваме имената им на всеки и смятаме така да е и за в бъдеще. Но на Партия „Зелените”  предоставяме тази информация.

Въпрос от ЗП/БЗ: Как ще коментирате спонсорството на "Зелените" от страна на Албена Симеонова, с която участвахте на международната среща на зелените в Гърция? Същата госпожа е изключена от Зелената партия за измами с цел лично облагодетелстване. Представяше се за болна от неизлечимо белодробно заболяване (което бе доказано, че е абсолютна лъжа), като повод да получи значителни средства, които в последтвие инвестира в собствен винарски бизнес.

Отговор на З: Няма спонсорство от страна на Албена Симеонова към Зелените. Албена Симеонова не е член на З. и ние никога не сме поемали ангажименти пред нея.


6.
Въпрос от З: Как се гарантира прозрачността на вземане на решенията в ЗП/БЗ?
Отговор на ЗП/БЗ: Разписано е в устава. Нашите заседания са достъпни за всичките ни членове; разполагаме с подробен архив, достъпен за членовете ни по определена процедура. Издаваме и разпращаме на организациите ни и информационен бюлетин по тези въпроси.

Въпрос от ЗП/БЗ: Смятате ли, че учредяването на партия "Зелените" се е състояло в съгласие със закона, който изисква едновременното присъствие на минимум 500 човека, при положение, че залата, в която е станало учредяването е за 120 души?

Отговор на  З: Капацитетът на залата е по-голям и всеки може да се увери. Само седящите места към момента на провеждане на събранието са за над 300. Присъствието на учредителите се удостоверява с документи, попълнени собственоръчно от хората. Тези документи са предадени в съда.  Прокурорът е проверявал тези неща и не е имал възражения.


7.
Въпрос от З: какво е отношението ви към членуването в партията ви на хора със съмнителн
80? финансови взаимоотношения?

Отговор на ЗП/БЗ: имаме принципно отношение, което е демонстрирано и в случая с  Албена Си3fмеонова. Сред нас няма такива хора. Ако имате доказателства за някого -  ще ви бъдем благодарни да ни ги пред?оставите!


Въпрос от ЗП/БЗ: разграничавате ли се от Албена Симеонова, която твърди, че е ваш спонсор
 f3 ?

Отговор на З: Няма как да вземем отношение към човек, който не е член на З и с когото няма?ме официални взаимоотношения.

 

8.
Въпрос от З: смятате ли,  че има конфликт на интереси, след като във вашето ръководство им
 u1072? представители на едрия бизнес?

Отговор на ЗП/БЗ: Конфликт на интереси има , когато човек членува в партия, която има полит'3fика, противоречаща на бизнеса му. Има ли според вас такива хора в нашата партия И ако има ни ги посочете! П 086? принцип под никаква форма не бихме допуснали такива неща.


Въпрос от ЗП/БЗ: Какво е отношението ви към едрия бизнес?

Отговор на З: Ние нямаме нищо против бизнеса, който спазва законите и пази околната среда?.

 

9.
Въпрос от З: В ЗП/БЗ има ли хора, свързани със силовия застрахователен бизнес?
Отговор на ЗП/БЗ: При нас няма хора, работили в силовия застрахователен бизнес. Имаме един представител, работещ в ЕвроХолд и ЕвроИнс, които имат чиста история, започваща от 1995-6-та година. Вие имате ли съмнения относно чистотата на ЕвроИнс?

Въпрос от ЗП/БЗ: Считат ли Зелените за морално резултатите от дейността на НПО-та и граждански формирования да бъдат обявявани за заслуга на една новоучредена партия, каквато е ПП "Зелените".
Отговор на З: Никога не сме си преписвали резултатите, не сме включвали НПО-тата в партията, напротив, настоявали сме да останат като външен коректив на Зелените. Зелените се създаваше дълго време – повече от година – през това време всеки един от нас се е занимавал с делата си. Никога не сме си приписвали резултати, но няма и не искаме да се отречем от вършеноmо от някои от нашите членове, активни членове на НПО досега, в предпартийния период.

10.
Въпрос от З: Какви са позициите на ЗП/БЗ по отношение на атомната енергетика, ски-проект „Перелик”, управлението на отпадъците?
Отговор на ЗП/БЗ: Ние сме против затварянето на блокове 3 и 4 на "Козлудуй", защото са направени с народни пари и са хвърлени огромни средства. Те изпълняват всички международни изисквания за безопасност. През 1998 г. се прие една абсурдна стратегия за развитието на енергетиката до 2020. Тя беше направена само, за да се оправдае строежът на АЕЦ Белене. Ние бяхме единствената партия в Народното събрание, която беше против АЕЦ Белене. И сега сме против - не само по екологични, но и по икономически причини.
По отношение на Перелик – отдавна  сме на позициите, на които сте и вие. За наше съжаление,  не успяхме да наложим това виждане в управляващата коалиция.
По отношение на отпадъците ние сме против изгарянето им. По въпроса с боклука, който вече се превърна в политически пробем, ви предлагаме съвместни действия и акции, защото финансовите интереси в сектора са огромни и проблемът е все още и все по-актуален.

11.12.2008г.   
15.00 – 18.15 часа
София