В шествието – от градинката зад Военния клуб, през площада пред катедралата „Ал. Невски“ до задния вход на Народното събрание участват около четири хиляди души, викащи „Демокрация“ и „Гласност“ и пеещи патриотични народни песни ("Хубава си, моя горо"). Когато шествието стъпва на площада, камбаните на „Невски“ започват да бият тържествено, а то самото минава в шпалир от събрани от властите две-три хиляди „граждани“ и цивилни служители на ДС, които обаче не се намесват. По това време вече всички гости и чужди журналисти на Екофорума са си отишли. Това е първата независима демонстрация за повече от 40 години в столицата. След връчването на петицията митингуващите мирно се разотиват.

3 ноември 1989 г.

Към Постоянната комисия по опазване на природната среда в НС е създадена работна група, която да изработи  становище относно екологичната целесъобразност на водоснабдителния комплекс „Рила – Места“. По-късно, по предложение на Комисията, работата по проекта е спряна......

3 ноември 2009 г.

20 години по-късно, Зелена партия участва в инициативите на гражданските организации на 03 ноември 2009 г. и заедно с тях поиска оставката на зам. министър Евдокия Манева. Не само заради разрешението за разширяване използването на  „златните” цианиди в България от Дънди и Горубсо, но и заради узаконяването на едно от най-големите престъпления спрямо жителите на София – превръщането на Витоша от Национален в Природен парк. Което пък даде възможност на близки до властта бизнесмени да узаконят строежите на Копитото.
През 1998 г. Зелена партия, чрез своя депутат в НС – Александър Каракачанов, се опита да спре незаконното строителство там, но г-жа Манева чрез положително решение на Висшия експертен екологичен съвет за ОВОС, узакони незаконното строителство, базирайки положителната оценка на ОВОС на очакваната  законодателна промяна, с която да се отнеме статута “национален парк” на Витоша.
През май 1998г. ЗП събра 50 000 подписа, от които 30 000 внесени в Народното събрание, с което жителите на София подкрепиха опазването на Витоша и искането за регистрирането й  в списъка на националните паркове.
Както всички сме свидетели, обаче, апетитите за строеж на Витоша и сега не спират.