Отворено писмо до Александър Каракачанов, Зелена Партия в България,

Позволи ми да се обърна към теб на “ти”. Имали сме с теб откровени разговори, когато аз винаги не пропусках да подчертая, че не мога да не ти кажа моето лично неодобрение, когато ти подкрепяш Гоце ДС-агента и влизаш в коалиция с партия-неразграничила се от срамния тоталитаризъм в България, а наследила парите от близкото минало и създала 20-годишния лъжлив преход с т.нар. политико-олигархичен модел.
Не мога да мълча и сега, когато така цветисто ти се нахвърли срещу един довчерашен студент. Аз се запознах с Борислав Сандов преди години на сбирка на Университетския клуб по екология, когато той встъпваше в темата АЕЦ. И днес е един знаещ и интересуващ се от много аспекти на екологията. И всеотдаен и неспиращ се в огласяване на безобразията на ВСИЧКИ управляващи.
Сашо, аз съм чел много подробно твоите възвания от Първото Екогласност преди 10.11.1989 г. И съм се възхищавал колко правдиво звучат и днес. Казвал съм ти, че според мен си допуснал голяма грешка, когато още в края на ноември 1989 г. си напуснал гражданското сдружение Екогласност, за да основеш Зелена партия. И за Екогласност е било загуба твоето напускане, искрено го казвам... Аз тогава не бях в ръководството в София.

Като следя твоите послания в последващите години, най-много обаче се учудвам на 1999 г., когато с твоя подпис си дал Грамота за опазване на околната среда на АЕЦ “Козлодуй” - http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=safety&p1=ecology. Аз не познавам други европейски “зелени” да поддържат ядрената енергетика (тук не включвам една друга партия, отделила се от нас, защото се полакомила да влиза във властта – ПК/Политически клуб/ Екогласност, но те го правят за ... пари).
Относно “Южен поток” ме учудва, че само от твоите уста, покрай последното идване на Путин, чух че ние сме протестирали, водени от РУСОФОБИЯ срещу подполковника от КГБ, диктатора в контролираната демокрация Путинска Русия. Не, Сашо, нашите основни искания бяха “Независимост на България от Путинска Русия” и “Няма да допуснем Путинска България” – ще се съгласиш ли в колениченето пред руския олигарх и на Гоце, и на Бойко. Нима не ти направи впечатление, че лъжата за 2,4 млрд печалба годишно се изказа от Путин, а Бойко я повтори с “убедителните” си пояснения. Знаещите вече цяла седмица не смеят да кажат, че това е поредната голяма лъжа от ББ пред неинформирания българин. И още, нима ти като член на Европейските зелени партии, си съгласен България да не е солидарна в кооперирането си с Европа. Знаеш, че ЕК реагираха най-остро и ни чака наказателна процедура в Евопейския съд-Люксембург, защото Путин на пресконференцията с Бойко най-нагло заяви, че искането за “отвореност” на тръбите от “Южен поток” е неприемливо за него. Ако това не приемеш за “Капитулация на България пред Путин”, здраве му кажи.
И се нахвърляй не само срещу Боби, но и срещу мен. Между другото, знаеш, че аз не членувам в ПП”Зелените”, но откакто там стана съпредседател Георг Тупарев, ги гледам с очакване... да не подкрепят пак някой като предишния си кандидат-кмет на София Теодор Дечев, работещ заедно с мутрите.
Накрая ми позволи публично да те попитам за едно налагащо се уточнение. Преди един месец бях в Комисията по досиетата и четох дебелите папки на Литерно дело “Екогласност”(за събитията около силния протест на 26.10.1989 г. в градинката “Кристал” за Екофорум-а) и само на едно място не са прочистили ченгетата от ДС. Там пише: “...наш източник ни съобщи, че като се събирали най-често в квартирата на майка му, той питал останалите - защо се издигат политически лозунги, когато трябвало да се ограничат само в екологични искания...”. Кой е този ДС-агент от 1989 г.? Убеден съм, че ти го знаеш и че това не е Боби Сандов, срещу когото си се насочил с всички сили, неясно за мен с какво го е заслужил твоя гняв.
Мисля, че е време да изчистим авгиевите обори на екодвиженията, а не да говорим само за ...гората, без да виждаме рисковете за здравето на неинформираните хора. Българите нямат нужда от “медиен театър” с “отвлечени” екопослания за природа, а от конкретна грижа за природата за хората.


Поздрави,

Петър Пенчев