Целта на кампанията е възстановяване на загубените държавни територии, вследствие на процедурите по замени на земи и гори в ущърб на обществения интерес.  

Кампанията е инициирана от голям брой неправителствени организации, сред които: Федерация Зелени Балкани, Обединено гражданско сдружение – Варна, Национална антикорупционна коалиция, Коалиция „За да остане природа в България”, Асоциация „Прозрачност без граници”, WWF – Дунавско Карпатска програма, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Сдружение „Нова магнаура” и др.
“Обща кауза” се подкрепя активно от политическите партии Зелена Партия, ПП Зелените, както и редица международни организации, депутати, политици, публични личности и синдикати.
 
На 15.12.2009 г. /вторник/ от 18 часа в залата на читалище „Изгрев” в гр. Долни Чифлик  ще се проведе среща на всички поддръжници на кампанията „Обща кауза”.
Целта на срещата е да се обсъдят следващите стъпки за постигане на главната цел на Кампанията „Обща кауза” – възстановяване на заграбените държавни земи и гори.

Пресконференция за резултатите от срещата ще се проведе в гр. Варна на 16.12.2009 г. /сряда/ от 10.30 часа в Клуба на стопанския деятел, адрес: гр. Варна, ул. „Драгоман” № 25, ет. 2.
 
Кратка ретроспекция на извършеното през периода август 2008 - декември 2009 г.
•    Разследване за извършените замени на земи и гори – само на територията на черноморските общини 72 хил. дка държавни земи са подарени на частни лица (площ равна на „10 хил. футболни стадиона”).
•    На 19.11.2008 г. в сградата на българския Парламент се проведе национална кръгла маса, където официално стартира Кампанията „Обща кауза”. На кръглата маса присъстваха 6 депутата от 40-то Народно събрание, 20 неправителствени организации и политически партии. Специален гост беше Иенс Питер Бонде – депутат от Европейския парламент с най-дълъг парламентарен стаж. Приети бяха политически декларации към медиите и Парламента. Стартира инициираната от депутата Минчо Христов подписка за сезиране на Конституционния съд.
•    От името на организаторите бяха изпратени официални писма на всички парламентарно представени политически партии от 40-тото Народно събрание, политическа партия ГЕРБ, КНСБ и КТ „Подкрепа”, както и изявени политически лидери. Бяха проведени официални срещи с лидери и представители на политически партии - Атака, СДС, ДСБ, Новото време, Зелена партия и ПП Зелените. Въпреки че подкрепиха кампанията, единствено двете зелени партии изпратиха официална писмена подкрепа.
•    Медийно отразяване – 12 телевизионни предавания, 8 радио предавания и 37 публикации в интернет. Осъществени бяха
•    Международни дейности – сериозен катализатор на Кампанията бяха двете дела заведени от Зелената партия срещу замените, които по-късно станаха основа на тяхна петиция, четена пред Европейския Парламент. Заменките станаха и част от петиция посветена на Натура 2000 връчена от Коалиция „За да остане природа в България” и по-късно четена в едно от последните заседания на предишния Европейски Парламент.
Трябва да отчетем особения принос на чуждите дипломати от Посолствата на страните на ЕС. Благодарение на тяхното съдействие бяха осъществени контакти с Мониторинговия комитет и случая със замените стана част от мониторинговия доклад.

Благодарение на усилията на инициаторите на Кампанията, предишното Правителство забрани замените на земи и гори, а новото въведе ограничителен мораториум върху смяната на предназначението на заменените гори.

От една страна, можем да похвалим 41-я Парламент и новото Правителство за приетия мораториум, но от друга, и до сега не са дадени ясни отговори ще бъде ли възстановена държавната собственост върху загубените територии? Това ни дава основание да рестартираме Кампанията „Обща кауза”. Катализиране на процеса се получи и от това, че широк инициативен комитет от община Долни Чифлик покани всички подкрепили кампанията на организирано от тях национално събрание.  Това е една от най-пострадалите крайморски общини от аферата със замените. Територията й включва уникални ландшафти, разположени от устието на р. Камчия до гр. Бяла. Там на практика почти цялата държавна земя е подарена (продадена на безценица).

Голяма част от НПО, участвали в кампанията през миналата година, не приемат за достатъчно гласувания от парламента мораториум ограничаващ промяната на горите в заменените територии. Все още нищо не е направено за осъществените замени в крайбрежната черноморска ивица на земи със земи (а те са по-голямата част).
 
Кампанията „Обща кауза”ще търси подкрепа от възможно най-широк спектър от  НПО, синдикати, политически партии, общини, физически лица и др..