Най-тежкият икономически, социален и морален въпрос на българското общество е ограбването на българската държава и на всички нас от шепа, свързани с властта, лица. Връщането на заграбеното от тях, въпреки измислените законови пречки, е основният въпрос, по който трябва да се произнесе българският народ на един референдум.

Затова, Зелената партия изцяло застава зад Инициативната група за Национален референдум /www.referendum.in/, който  трябва да вземе решение да се отменят продажбите и замените на обществената собственост, които са не само несправедливи, но са и в ущърб на гражданите и обществото.

Този референдум трябва да върне и вярата и надеждата на българския народ, че има справедливост!

По повод  искането на партия Атака, подкрепено от ГЕРБ,  за провеждане на референдум за спиране на новините на турски език по националната телевизия, Зелената партия заявява следното:

- Като член на  Европейската зелена партия и организация с 20 годишна демократична история, Зелена партия е твърдо за толерантност и взаимно уважение между отделните етноси, които живеят на територията на нашата държава. България няма нужда от поредното етническо противопоставяне на българските граждани!

- Зелена партия е за допитване  до българския народ, но по въпроси, които са жизнено важни за страната ни. Референдумът не е инструментът, с който трябва да се решават въпроси, касаещи малцинствата в България.

 Ако Партия Атака и партия ГЕРБ искат да наложат тази идея, то тя може да бъде осъществена с решение на съответните държавни органи. Така те ще поемат  и цялата отговорност за негативните последствия от нея. А такива ще има и не само в международен план.

С много по-тежки последствия ще е етническото противопоставяне, което е от полза единствено на партиите Атака и ДПС.