Декларация на Зелената партия

Забраната за промяна на предназначението на заменените земи не е достатъчна!

Забраната за промяна на предназначението на земеделските земи, придобити след заменки, която наложи Парламентът на Република България, е необходима, но недостатъчна и чисто временна мярка. Обещанието, че след изтичането на срока на мораториума забраната ще влезе в закон, също не дава необходимата сигурност. Добре известно е, че в България закони се променят тихомълком, буквално за дни, особено ако зад това стоят съответни интереси. А интересите са огромни, на много богати хора, които държавата направи още по-богати като им подари километри от Черноморското крайбрежие.

Единствено възстановяването на заменените земи и гори в качеството им на държавна собственост може да даде сигурност, че след известно време поредните управляващи няма да ни обясняват как не са могли да спрат застрояването на тези земи, защото „частната собственост е свещена и неприкосновена”. И със сигурност тогава никой няма да си спомни, че през 2010 година заемащият поста Главен прокурор обяви: тези земи са придобити чрез престъпление! Какво от това, нали заграбените територии ще са си останали частна собственост на онези, които ги придобиха по престъпен начин!

Зелената партия, като част от Националната кампания „Обща кауза” (широка инициативна група от НПО-та, политически партии и синдикати) призовава Народното събрание незабавно да приеме закон, с който да върне на държавата собствеността върху тези територии. Ако това не стане, Зелената партия и другите организации, обединени от Кампанията „Обща кауза” ще приложат всички усилия за организирането на Национален референдум, който да възстанови справедливостта - щом наричащите себе си народни представители не желаят да го направят!